بهترین راه درمان افسردگی پس از زایمان
اگر به علائم افسردگی پس از زایمان مبتلا هستید حتما با پزشک یا روانپزشک صحبت کنید. پزشک ممکن است توصیه کند که مرتباَ با یک مشاور روانشناس ملاقات کنید و یا شروع به مصرف داروهای ضد افسردگی کنید. اما برای درمان افسردگی پس از زایمان اغلب، هر دو نوع درمان توصیه می شود.
راه درمان افسردگی پس از زایمان چیست؟
در حالی که افسردگی پس از زایمان گاهی اوقات به خودی خود از بین می رود، معمولاَ علائم آن نیز با کمک دارو و گفتار درمانی سریعتر از بین می روند. بعد از مشورت با یک مشاور روانشناس خبره، می توانید کارهای دیگری انجام دهید تا با افسردگی پس از زایمان مقابله کنید. اما برویم سر موضوع اصلی این مطلب، برای درمان افسردگی پس از زایمان چکار کنم؟
منبع: بهترین راه درمان افسردگی پس از زایمان
در اولین قدم یک ارتباط عاطفی با نوزادتان برقرار کنید
فرآیند پیوند عاطفی بین مادر و فرزند، معروف به دلبستگی، مهمترین وظیفه شما در دوران شیرخواری است. رسیدن به موفقیت در این رابطه وصف نشدنی، باعث می شود کودک به اندازه کافی احساس امنیت کند تا به طور کامل رشد کند و بر نحوه تعامل، برقراری ارتباط و شکل گیری روابط او در طول زندگی تأثیر می گذارد.
به کمک و حمایت دیگران تکیه کنید
انسانها اجتماعی هستند. ارتباط اجتماعی مثبت، استرس را سریعتر و کارآمدتر از دیگر روشهای کاهش استرس، تسکین میدهد. یکی از راه های درمان افسردگی پس از زایمان این است که از نزدیکان خود کمک بخواهید. اصلا هم خجالت نکشید، دیگران کمک کردن به ما را دوست دارند.
روابط خود را در اولویت قرار دهید
هنگامی که احساس افسردگی و آسیب پذیری می کنید، بیشتر از همیشه با خانواده و دوستان ارتباط برقرار کنید.
حتی اگر ترجیح می دهید تنها باشید
منزوی کردن خود باعث می شود وضعیت شما حتی بدتر شود. بنابراین برای درمان افسردگی پس از زایمان روابط با بزرگسالان وهمسالانتان را در اولویت قرار دهید. به عزیزانتان اطلاع دهید که شما به چه چیزی نیاز دارید و چگونه می خواهید حمایت شوید.
احساساتتان را برای خود حفظ نکنید
علاوه بر کمک عملی که دوستان و خانواده شما می توانند ارائه دهند، آنها می توانند به عنوان یک راه نجات عاطفی برای شما عمل کنند. آنچه که احساس می کنید، خوب، بد و زشت را با حداقل یک شخص دیگر، در میان بگذارید.
مشارکت کنید
حتی اگر دوستانی حامی داشته باشید، ممکن است بخواهید به دنبال زنان دیگری باشید که با همین احساس مادر شدن سر و کار دارند. شنیدن اینکه مادران نگرانی ها، ناامنی ها و احساسات را به اشتراک می گذارند بسیار اطمینان بخش است.
پس بمنظور درمان افسردگی پس از زایمان در جمع مادرانی که وضعیت شما را دارند شرکت کنید. این مشارکت ها می توانند اینترنتی و یا حضوری باشند.
بیشتر مراقب خودتان باشید
یکی از بهترین کارهایی که می توانید برای جلوگیری یا درمان افسردگی پس از زایمان انجام دهید این است که از خود مراقبت کنید. هر چه بیشتر به سلامتی ذهنی و جسمی خود اهمیت دهید، احساس بهتری خواهید داشت. تغییرات ساده در شیوه زندگی می تواند به شما کمک کند دوباره خود را احساس کنید.
کارهای غیر ضروری خانه را حذف کنید
خودتان و کودک عزیزتان را در اولویت قرار دهید. به خود اجازه دهید تا روی خود و کودک خود متمرکز شوید، این کار از یک شغل تمام وقت هم بیشتر زمان می برد. اگر نمی توانید وظیفه و کارهای خود را انجام دهید، آنها را رها کنید.
از انرژی خود برای مراقبت از نیازهای اساسی خود و کودکتان استفاده کنید
در صورت امکان، از خانواده و دوستان کمک بگیرید.
ورزش را ادامه دهید
مطالعات در مورد فواید ورزش کردن نشان می دهد که ورزش در هنگام درمان افسردگی ممکن است به اندازه داروها موثر باشد. بنابراین هرچه زودتر از خواب برخیزید و حرکت کنید، بهتر می شوید. نیازی به زیاده روی سنگین نیست، یک پیاده روی 30 دقیقه ای در هر روز، باعث ایجاد تغییرات مثبت در شما می شود. تمرینات کششی مانند تمرین هایی که در یوگا یافت می شود برای درمان افسردگی پس از زایمان بسیار مؤثر است.
مراقبه و تمرکز ذهن را تمرین کنید
تحقیقات از اثربخشی ذهن آگاهی برای ایجاد احساس آرامش و انرژی بیشتر حمایت می کنند. همچنین می تواند به شما کمک کند تا از آنچه نیاز دارید و آنچه احساس می کنید آگاه شوید.
در خوابیدن خسیس نباشید
وقتی با یک نوزاد تازه متولد شده سر و کار دارید، ممکن است هشت ساعت کامل خواب، دست نیافتنی به نظر برسد، اما خواب کم افسردگی را بدتر میکند. اگر واقعا دنبال درمان افسردگی پس از زایمان هستید پس برای استراحت کردن هر کاری که می توانید را انجام دهید، از خانواده و دوستان کمک بگیرید تا در صورت امکان چرتی بزنید. هم بدن و هم روح شما به خواب خوب شب نیاز دارند.
اگر کودک شما به مدت طولانی نمی خوابد، کسی را به جای خود بگذارید تا بتوانید بخوابید. اگر با این کار مشکل دارید، یک حمام گرم، یک کتاب خوب یا هر چیز دیگری که به شما کمک می کند آرامش داشته باشید را امتحان کنید. مدیتیشن و ماساژ ممکن است به کاهش تنش کمک کند و به شما در خوابیدن کمک کند.
برای خودتان وقت بگذارید
همچنین برای استراحت و ایجاد وقفه در انجام وظایف مادری راههایی برای لوس کردن خود پیدا کنید. مثل گرفتن حمام حبابی، خوردن یک فنجان چای و یا روشن کردن شمعهای خوشبو. ماساژ بگیرید، کتاب های مورد علاقتان را دوباره بخوانید. موسیقی گوش دهید و خلاصه کارهایی که به شما احساس آرامش میدهند را تجربه کنید.
وعده های غذایی را در اولویت قرار دهید
هنگامی که شما افسرده هستید، یعنی احتمالا تغذیه خوبی ندارید. البته بعضی مواقع عکس این قضیه هم وجود دارد. آنچه می خورید بر خلق و خو و همچنین کیفیت شیر مادر تأثیر دارد. بنابراین در مسیر درمان افسردگی پس از زایمان تمام تلاش خود را برای ایجاد عادات غذایی سالم انجام دهید.
برای رابطه بهتر با همسرتان وقت بگذارید
این یک حقیقت تکان دهنده است که:
بیش از نیمی از طلاق ها بعد از تولد فرزند اتفاق می افتد
برای بسیاری از زنان و مردان، رابطه با همسرشان منبع اصلی بیان عاطفی و ارتباط اجتماعی است.
لطفا سپر بلا نباشید
استرس شب های بی خوابی و مسئولیت های مراقبتی از فرزند و خانواده می تواند احساس خستگی و فرسودگی را به وجود آورند. شما نمی توانید آنها را به کودکتان بگویید و این خستگی ها را برای همسرتان خواهید داشت.
به جای بحث کردن به یاد داشته باشد که در این کار با هم شریک هستید
اگر مثل یک تیم با مشکلات مقابله کنید، به یک واحد قوی تر تبدیل خواهید شد.
خط های ارتباط را باز نگه دارید
به دنبال تولد نوزادتان، بسیاری از چیزها تغییر می کنند، از جمله نقش ها و انتظارات. برای بسیاری از زوجین، یکی از مهمترین منابع فشار، تقسیم مسئولیت های مراقبت از خانواده و کودک پس از تولد است. مهم است که در مورد این موضوعات صحبت کنیم، نه اینکه آنها را سخت تر جلوه دهیم. تصور نکنید شریک زندگی شما می داند چه احساسی دارید یا به چه چیزهایی نیاز دارید. با همسرتان در مورد انتظارات تان صحبت کنید و از او کمک و همدلی بخواهید.
زمان با هم بودن را مشخص کنید
مهم است که زمانی را فقط برای ارتباط خودتان مشخص کنید.
اما خود را تحت فشار قرار ندهید که عاشقانه یا پر ماجرا باشید، مگر اینکه که هر دو بخواهید اینطور باشد
برای لذت بردن از رابطهتان حتما نیاز نیست که به بیرون بروید. برای درمان افسردگی بعد از زایمان حتی اگر 15 یا 20 دقیقه با هم وقت صرف کنید و بر روی یکدیگر تمرکز کنید، میتواند تفاوت بزرگی در احساس نزدیکی شما ایجاد کند.
درمان افسردگی پس از زایمان شدنی است، این را فراموش نکنید
اگر علی رغم کمک به خود و حمایت خانواده، هنوز با افسردگی پس از زایمان دست و پنجه نرم می کنید، ممکن است شما به دنبال درمان حرفه ای توسط مشاور روانشناس باشید.
درمان فردی یا مشاوره خانواگی
یک مشاور روانشناس خوب میتواند به شما در برخورد موفقیت آمیز با مسئولیتهای مادری کمک زیادی کند. اگر شما در حال تجربه مشکلات زناشویی هستید و یا در خانه احساس حمایت نمی کنید، مشاوره خانوادگی میتواند بسیار مفید باشد.
گفتگو کنید
ممکن است وسوسه شوید که احساساتتان را برای خودتان نگه دارید. به خصوص اگر به طور طبیعی فردی درونگرا و محتاط باشید. اما ممکن است صحبت کردن با کسی که به او اعتماد دارید در درمان افسردگی بعد از زایمان مفید باشد.
ممکن است متوجه شوید که شما تنها نیستید و دیگران مایل به گوش دادن هستند.
حالا وقت آن است که با انزوا مبارزه کنید
با احساساتتان در انزوا ماندن، می تواند به شیوع انواع افسردگی دامن بزند. لازم نیست که یک زندگی اجتماعی پیچیده داشته باشید، اما سعی کنید نزدیکترین روابط خود را حفظ کنید که میتواند به شما کمک کند درمان افسردگی بعد از زایمان را به آسان ترین شکل ممکن طی کنید. اگر در یک گروه زنانه راحت هستید، می توانید به یک گروه دیگر حمایت افسردگی یا گروه مخصوص مادران جدید هم بپیوندید. اگر شرکت در فعالیت های گروهی که قبلاَ برایتان لذت بخش بوده را متوقف کرده اید، آنها را دوباره امتحان کنید تا ببینید آیا این کمککننده است یا خیر. حضور در یک گروه می تواند به شما کمک کند تا روی چیزهای دیگر تمرکز کنید و استرس را تسکین دهید.
داروهای ضد افسردگی یک راه دیگر برای درمان افسردگی بعد از زایمان شدید تر هستند
برای مواردی از افسردگی پس از زایمان، جایی که توانایی شما برای عملکرد مناسب برای خود و یا نوزادتان در خطر است، داروهای ضد افسردگی میتوانند یک گزینه مناسب باشند. با این حال، دارو باید تحت نظارت روانپزشک مصرف شود. از نظر علمی دارو درمانی میتواند همراه با روان درمانی، مؤثرتر هم باشد.
از چه داروهایی برای درمان افسردگی پس از زایمان استفاده کنم؟
مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین یکی از این دارو ها است. پاروکستین (Paxil)، فلوکستین (Prozac) و سرترالین (Zoloft) مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) هستند. آنها رایج ترین داروهای ضد افسردگی هستند.
این داروها بر سروتونین، ماده شیمیایی موجود در مغز تأثیر می گذارند و خلق و خو را تنظیم می کند
آنها معمولاَ عوارض جانبی کمتری نسبت به سایر داروهای ضد افسردگی دارند.
داروهای ضد افسردگی آتیپیک
این داروهای ضد افسردگی جدید نیز چندین انتقال دهنده عصبی در مغز را هدف قرار می دهند. دولوکستین (Cymbalta) و ونلافاکسین (Effexor) نمونه هایی از داروهای ضد افسردگی آتیپی هستند.
داروهای ضد افسردگی سه دوره ای و بازدارندههای مونو آمین اکسیدی
این داروهای ضد افسردگی قدیمی بر انتقال دهنده های عصبی در مغز تأثیر می گذارند. آنها معمولاَ عوارض جانبی ایجاد می کنند و تجویز نمی شوند مگر اینکه همه گزینه های دیگر موثر نبوده باشند.
هورمون درمانی
اگر سطح هورمون استروژن شما پایین بیاید ممکن است هورمون درمانی گزینه ای مناسب برای درمان افسردگی پس از زایمان باشد. عوارض جانبی هورمون درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- تغییر وزن
- درد پستان یا حساسیت سینه
- تهوع و استفراغ
هورمون درمانی همچنین می تواند خطر ابتلا به سرطان های خاص را افزایش دهد. در صورت شیردهی قبل از مصرف هرگونه دارو یا هورمون درمانی، با پزشک خود صحبت کنید. برخی از این داروها از طریق شیر مادر به کودک منتقل می شود.
حالا وقت نتیجه گیری است
اگر بتوانید با دقت موارد گفته شده در بالا را دنبال کنید می توانید در درمان افسردگی پس از زایمان موفق باشید و به زندگی خود بازگردید. اما در بسیاری موارد کمک گرفتن از یک مشاور روانشناس می تواند کمک زیادی به شما کند. در صورت نیاز می توانید از خدمات مشاوره روانشناسی آنلاین سایت ویکی روان استفاده نمائید. برای این کار تنها کافیست به بخش مشاوره آنلاین مراجعه کنید و بعد از انتخاب مشاور مورد نظرتان جلسه مشخصی را رزور و تهیه نمائید تا در زمان مقرر با مشاور خود جلسه آنلاین برگزار کنید.
منبع: بهترین راه درمان افسردگی پس از زایمان